Sveriges äldsta fästningar och borgar

Sverige är ett land med mycket historia och intressanta händelser. Mycket av vår historia är tyvärr borta idag, men det finns fortfarande saker kvar att se och uppleva i vårt land. Då Sverige är ett land som styrts av monarki genom tiden så finns det en hel del historia kvar kring detta. Något som det finns kvar hela eller delar av i Sverige är våra gamla borgar och fästningar. Vår nuvarande kung bor som många vet på Drottningholms slott, men de föregående kungligheterna har ju även de bott någonstans och det ska vi kika lite närmare på här.

En av Sveriges äldsta borgar

En av de äldsta borgarna och kanske den mest välbevarade är borgen som ligger i Glimmingehus i Skåne. Borgen började byggas år 1499 och färdigställdes år 1505. Den ägdes av ätten Rosencrantz som ursprungligen är en dansk ätt som än idag har adlig rang i Sverige. Borgen är byggd i sten som de flesta borgar var på den tiden då trägolv och golvslipning inte var att tänka på. Borgen i sig är inte speciellt stor i jämförelse med många andra borgar och fästningar runtom i landet. Dock så är den försedd med dåtidens alla försvarsmekanismer som exempelvis falska dörrar, vallgrav, blindgångar och vindbryggor. Detta var normalt att bygga i borgar och fästningar under medeltiden med anledning av att göra det svårare för fienden att attackera och angripa borgen. Sedan 1924 ägs den av Riksantikvarieämbetet.

En stor borg med mycket historia

En av de mest kända borgarna i Sverige är troligtvis Borgholms slott som ligger på Öland. Det är även en av de största borgarna i landet och en av de äldsta. Man tror att det var så tidigt som på 1200-talet slottet byggdes och att det tog cirka 80 år innan det var färdigställt. Borgen har dock byggts om och förändrats mycket genom åren. Under 1500-talet så fick borgen en upprustning till ett renässansslott av Johan III.

Slottet stod sig bra fram till i början av 1700-talet då det började förfalla och bli i sämre skick. Detta fortsatte till år 1806 då slottet fattade eld och brann ner till de ruiner vi kan se idag. Branden startade troligtvis med anledning av en klädfabrik som hade en lokal i en av slottets södra delar. Sedan dess och fram till idag så har slottet förvaltats av staten och det är öppet under sommarhalvåret för turister.