Sverige har många fästningar, borgar och ruiner spridda över hela landet. Att besöka en fästning eller borg kan vara riktigt spännande och lärorikt. Många av dessa unika byggnader är välbevarade. Skillnaden mellan en borg och fästning är att en borg kunde man även bo i, medan en fästning mer var anpassad att ha fängelseceller, samt att användas för ett strategiskt landsförsvar.
Kända fästningar Sverige
En känd fästning som nog de flesta känner till, är Vaxholms fästning, även kallad Vaxholms kastell. Fästningen upprättades år 1510 av riksföreståndaren Svante Nilsson Sture. Han såg att platsen hade potential för ett strategiskt försvar och från början var fästningen ett så kallat blockhus i mindre skala. Allteftersom tiden gick, byggdes Vaxholms väggar ut och år 1604 tillkom mer förstärkningar med murar och vallgravar. Runtom i Sverige finns en mängd historiska platser man kan besöka och få tips om spännande fästningar med mycket gamla anor. I Simrishamn finner man den orubblige fästningen Glimmingehus och i Uppsala, det ståtliga Viks slott som även fungerade som en fästning. En av de fästningar som dock inte lyckades med att vara ointaglig genom anfall, är den stora kända fästningen i Varberg. Man lät Varbergs fästning fungera mer som ett fängelse under en lång tid inom svensk historia. I Bohus finner man Bohus fästning som har hela 700 år på nacken med numera spännande ruiner att utforska.
Fästningar och borgar är mycket mer tåliga än många av de hus vi har idag. En av de viktigaste delarna på ett hus är taket. Vill man ha ett beständigt och hållbart tak, kan professionell takläggning i Stockholm utföra fantastiska takarbeten med tak som håller långt fram i tiden! Med de bästa materialen och kunnig personal, kan man som kund känna sig trygg med unika tjänster och hög kvalitet. Man kommer med fördel få ett tak som kan hålla lång in i framtiden för både väder och vind.
Borgar runtom i Sverige
I Sverige finns cirka 1000 kända fornborgar. Ett spännande faktum är att de så kallade fornborgarna var enklare borgar upprättade redan på vikingatiden. En borg kan även räknas som ett slott då det är en beboelig plats men säker för anfall. Det finns massor av spännande borgar runtom i Sverige som man kan besöka! Många större slott räknas till så kallade riksborgar. Slottet Tre Kronor räknas till att vara en av Sveriges riksborgar och det mest kända är Drottningholms slott där nu den svenska kungafamiljen bor. Ett spännande historiskt faktum som många inte känner till, är att
Sveriges största borg låg på Stäketsholmen i Upplands-Bro. Borgen hette S:t Eriks slott. År 1518 hade man beslutat att riva borgen och dagen slottet revs räknas landets första riksdag. Nu finns där bara ruiner kvar, men platsen är en viktig del av svensk historia. Genom att besöka historiska platser som borgar och fästningar får man en bättre inblick i Sveriges historia och man får riktiga upplevelser av platser man annars bara läser om.