Bohus fästning

Bohus fästning, som är belägen mellan Kungälv och Bohus i Västra Götaland, börjar sin historia som en norsk fästning. Det var under början av 1300-talet som Norge, vars sydligaste gräns då låg där fästningen ligger, påbörjade bygget.

Du bor förmodligen inte i en fästning, men om du bor i en bostadsrätt behöver din förening teknisk förvaltning, vilket erbjuds av Nabo. Som förvaltare har de kapaciteten att erbjuda en helhetslösning. Det innebär att de kan ta hand om allt från tekniska sysslor till administration och ekonomi.

Bohus fästning har sedan den byggdes kontrollerats av både Norge, Sverige och Danmark under olika perioder. Totalt har fästningen varit belägrad hela 14 gånger, fast otroligt nog blev den aldrig erövrad i strid. Under stora delar av dess historia fungerade fästningen som ett fängelse. Där satt både utländska krigsfångar, upprorsledare och andra typer av fångar. Enligt Wikipedia var den mest kända fången pietisten Thomas Leopold som fängslades på grund av att han påstods sprida irrläror.

Under 1700-talet påbörjades en rivning av fästningen som inte längre fyllde något militärt syfte. Fästningen förföll därefter fram till 1930-talet då en upprustning påbörjades som ett projekt för arbetslösa. Idag är fästningen ett av Kungälvs mest uppskattade turistmål och en av de äldsta och samtidigt mest välbevarade borgarna i Sverige. Om du har vägarna förbi Kungälv är fästningen väl värd ett besök.