Torpa stenhus ligger i Västergötland ganska nära Borås. Det är en av de bästa bevarade borgarna som finns i Sverige. Det är en enkelhusborg. Med det menas att stenhuset är hela borgen, det finns inga yttre skyddsmurar. Torpa uppfördes på 1400-talet. Till skillnad mot många andra slott och borgar så är det samma släkt som huserat där sedan starten. Det har alltid bott någon ättling till familjen Stenbock på Torpa Stenhus, vilket det även gör i dag. Den mest kända Stenbock som bott i borgen är Katarina Stenbock som gifte sig med Gustav Vasa.
Ett nutida besök i medeltiden
Med en så välskött och välbevarad borg så är det klart att det finns ett stort intresse från allmänheten att besöka Torpa Stenhus. De privata ägarna har öppnat upp portarna. Inne i borgen finns ett kapell där det finns möjligheter att gifta sig. De vackra stora salarna passar till både konferens och fest. Under sommaren ordnas guidade turer och olika evenemang. Medeltidsdagarna är en folkfest med både en medeltida marknad och gycklare där barnen kan dubbas till riddare. Dessutom finns en slottsteater som sätter upp föreställningar. På vintern finns det också möjlighet att besöka borgen men då måste tid avtals först, om inte besöket sker under den populära julmarknaden.
Kusliga fakta om Torpa Stenhus
De flesta borgar som byggdes i Sverige var inte för att skydda sig mot krig från utländska makter. I stället byggs de flesta borgar för att skydda adeln från ilskna bönder. Klasskillnaderna var enorma i Sverige förr i tiden. Att få bo i så fina borgar var få förunnat, det gjorde att det även uppkommer skrönor och legender om dessa ouppnåeliga platser. På Torpa Stenhus finns det gott om spöken. Allt från den lilla gossen som ramlade ner i brunnen och dottern som murades in i väggen till den olyckligt kära adelsflickan kan visa sig för slottets besökare. Det finns fler spöken och sägner som får besökarna att darra av skräck på Torpa Stenhus.