Fantastiska Gripsholms Slott

Det imponerande och vackra Gripsholms Slott är beläget i Mariefred, Sörmland. Slottet började byggas redan på 1300-talet av Bo Jonsson. Hans vapen var ett griphuvud därav namnet Gripsholm. Detta är ett fabeldjur som barn är väl bekanta med via ”Harry Potter” som placerades i elevhemmet ”Gryffindor” (kommer från engelskans griffin som betyder grip). Gripen är ett mytologiskt djur med ett lejons kropp och svans samt med en örns huvud samt vingar. För barnen kan ett besök till Gripsholms slott bli ett spännande äventyr som med lite fantasi påminner om ett besök till det magiska slottet ”Hogwarth”.

Gripsholms långa historia

Gripsholm har en mycket lång historia som är fascinerande. Förutom att både slott och inventarier är oerhört välbevarade kommer Gripsholms Slott att låta sina besökare känna historiens vindslag. Slottet kom att bli kronans egendom redan under 1400-talet när drottning Margareta löste in Gripsholm och installerade en fogde. Under Engelbrekts uppror brann slottet ner men Sten Sture d.ä köpte slottet från kronan 1472 och överlät slottet till ett kartusiankloster kallad ”Monasterium pacis Mariæ”. Detta kloster var det sista som stiftades och det första som avskaffades i Sverige. Gustav Vasa begärde Gripsholms slott som arvegods och att slottet hade renoverats samt var starkt befäst av Sten Sture tilltalade givetvis den nya protestantiska kungen.

Trädgårdar och odlingar

Gripsholms slott hade flera trädgårdar där man odlade frukt, kryddor och grönsaker. Under 1500-talet anlades en ny kryddgård där även rosor odlades. Eftersom egen odlad mat var viktig anlades ytterligare tre trädgårdar, Finsta kyrsebärsträdgård, Långa trädgården samt Stora trädgården som tyvärr inte längre finns kvar. Idag behöver du inte äga ett slott för att odla dina egna kryddor och grönsaker. Du kan odla i din egen trädgård, kolonilott eller balkong. Hos Wexthuset finns allt du behöver för odling till bra priser. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren kommer du upptäcka fördelarna med att odla grönsaker med wexthuset för bra resultat. Wexthuset erbjuder ett brett sortiment av kvalitetsprodukter för odling såsom balkongodling, odlingskragar, täckodling, hydrokultur, odlingssäckar och odlingsbäddar. Att odla egna grönsaker och kryddor är både enkelt, roligt samt inspirerande och Wexthuset är redo att hjälpa dig att lyckas.

Porträttgalleri och fängelse

Gripsholms slott ger besökare möjlighet att uppleva världens äldsta (nationella) porträttgalleri. Här ryms statens porträttsamling som innehåller mer än femtusen målningar. Denna samling utgör en fantastisk skatt för historie- och konstintresserade. Nya porträtt läggs till samlingen varje år och består inte endast av kungligheter utan även av svenska kända personer.

Gripsholms slott fungerade även som fängelse under flera århundraden. Bland dess fångar fanns bland annat tre kungar samt en ärkebiskop. De kungliga fångarna fängslades under helt andra förhållanden än de vanliga tjuvarna. Faktum var att de hade egna tjänare och kockar samt underhållning i form av böcker. Rummet pryddes av vackra målningar, fönster och även en egen toalett. Deras fångenskap var helt enkelt en husarrest i Gripsholms slott och de placerades inte i någon kall och förfärlig fängelsehåla i slottets källare. Dessa ståndaktiga förhållanden för fängslade kungligheter framkommer klart och tydligt exempelvis när riksdagen 1569 beslutade att Erik XIV skulle fängslas i ”tillbörlig och furstlig förvaring”.