Vaxholms fästning

Vaxholms fästning är ett av de bättre utflyktsmålen på sommaren. Särskilt för dig som bor i eller befinner dig nära Stockholm. Själva Waxholm är en pittoresk liten ort i skärgården där du kan hitta gott om restauranger, glasscaféer och trevliga promenadstråk. Det finns också gott om ställen att bada på i och omkring orten.

Fästningen, eller kapellet, ligger centralt och lättillgängligt. Från kajen går det en trådfärja över och väl i land hittar du ett hotell inne i själva befästningsbyggnaden samt ett museum. Det kanske inte är den äldsta svenska fästningen men den historieintresserade bör ändå ta sig hit. Eftersom Waxholm var en central del av det svenska försvaret mot Ryssland mellan 1500-talet och mitten på 1800-talet hittar du mycket spännande militärhistoria här.

Ta dig hit

Det förmodligen bästa sättet att ta sig till Waxholm är att ta båten. Waxholmsbolaget trafikerar sträckan Strömkajen-Waxholm året om. Du hittar givetvis många fler turer på sommaren än på vintern. Om du tar båten får du en trevlig tur dit och kan njuta av ett glas vin på någon av de många barer du hittar på plats. Det är många Stockholmare som passar på att boka in en hemstäd för att få fint hemma samtidigt som de passar på att turista i sin egen stad. Att sen få komma hem till ett nystädat hem blir en perfekt avrundning.

Om du hellre åker bil tar det ungefär 35 minuter från centrala Stockholm. Waxholm ligger nordost till från innerstaden vilket gör att det många gånger är smidigare med bil för dig som redan bor i färdriktningen.

Fästningens historia

Waxholm började bli allt viktigare under 1500-talet och började befästas redan av Gustav Vasa. Du hittar inloppet till Stockholm här, och det är förhållandevis trångt. Det gör att det är ett bra ställe att dels invaderande flottstyrkor på, men också ett bra ställe att se till att ta ut tull från inseglande handelsmän. Den allra viktigaste rollen spelade fästningen under 1700-talet då ryska flottan härjade längs den svenska kusten. De gjorde ett försök att ta sig in och erövra Stockholm, men stoppades av kraftigt bombardemang från fästningen, samt av de kättingar som spänts under vattnet för att ge möjlighet att spärra av farvattnet.

Som all annan teknologi blir även militär teknologi gammal. På tidiga 1800-talet, efter att Finland förlorats, började fästningen moderniseras. Detta var dock ett arbete som drog ut på tiden. Parallellt utvecklades även fartygens kanoner ännu mera vilket gjorde att fästningen var omodern direkt när den stod klar. Fästningen fick då istället tjänstgöra som fängelse samt som krutförråd åt flottan. Det fortsatte dock finnas militär verksamhet på plats fram till år 2000. Då i form av ett kustartilleriregemente.