Renovera en gammal byggnad till ditt nya hem

Allt fler väljer att lämna storstaden och flytta ut på landet och ta över gamla gårdar eller skolor som står helt övergivna. Det finns så otroligt mycket man kan göra med gamla övergivna hus, fabriker eller gårdar, ja till och med kyrkor. Här får du med dig lite tips på hur du kan gå tillväga om du vill rusta upp någon gammal byggnad till världens mest unika hem.

Många strävar efter ett riktigt speciellt hem som ingen annan har. Att frångå den urtypiska svenska stugan eller radhuset och istället installera sig på landet i någon gammal gård eller byggnad och ta vara på den gamla strukturen men hitta en ny nisch. Fördelen är att du kan köpa gamla övergivna hus för en spottstyver och sedan lägga dina pengar på att skapa ett fantastiskt boende. Okej, det går kanske inte att köpa kulturminnen som Borgholms slottsruin, men du förstår vad vi menar.

Lyft karaktären i byggnaden

Oavsett vilken byggnad du har fallit för och vill renovera så är det en sak du bör tänka på – att bevara det tidstypiska och byggnadens karaktär. Är det en gammal kyrka som du har köpt, låt till exempel altaret stå kvar och låt utrymmet bakom få vara sovplats eller avkoppling. De detaljer som visar på vad det en gång var för en slags byggnad bör alltid bevaras. Annars kan du ju lika gärna köpa ett nytt hus. Du kan naturligtvis renovera detta också men låt den ursprungliga formen vara kvar, eller detaljer som gör det unikt.

En fabrik har ofta väldigt högt i tak så om du ska renovera den så bevara gärna denna egenskap och gör övervåningen synlig från nedervåningen.

Att tänka på när du installerar badrum och kök

I gamla kyrkor eller skolor fattas ju till exempel ett kök eller ett badrum av förklarliga skäl. Men när du ska bo där så måste du installera rör och vattenledningar, badkar, dusch och allt annat vad det innebär. Det är väldigt snyggt att i en gammal byggnad kombinera och komplettera äldre detaljer med toppmoderna, såsom en svart och elegant takdusch medan du bevarar ena väggen helt i ursprungsskick.

Ta gärna hjälp av ett proffs som hjälper dig med idéer och förverkligande. Att du ska ha auktoriserade hantverkare säger sig självt men det gäller också att kunna utföra alla moment rent praktiskt. Du har säkert massor med idéer men går de alla att utföra?

Glöm inte den utvändiga renoveringen i gamla byggnader

Visst är det extra viktigt att bevara det som en gång var i äldre byggnader, men det är trots allt viktigt att göra en renovering på fasaden även om du vill fokusera på insidan. Måla om fasaden, renovera taket och fixa alla fönstren.