Borgholms slottsruin

Borgholms slott, som numera är en slottsruin, står utanför Borgholm på Öland. Slottet har en historia som sträcker sig tillbaka till tidig medeltid, då grunden lades till slottet redan i slutet av 1100-talet. Då byggde man en så kallad kastal, ett torn, på platsen där slottsruinen står idag. Detta torn omgärdades en ringmur. I slutet av 1200-talet stod hela borgen klar, troligtvis runt år 1281.Borgholms_slott_1634,_STF1921

Under de många krig som fördes mellan Danmark och Sverige under de kommande århundradena förstördes och förföll borgen successivt. Det var först i slutet av 1500-talet, under Johan III:s styre, som man återigen började rusta upp borgen. Arbetena pågick med några avbrott mellan 1572 och 1611. Under början av 1600-talet hade arbetet bestått i att man förstärkte försvarsverken på slottet. Detta skulle dock visa sig vara mer eller mindre förgäves, eftersom slottet fyra månader efter Kalmarkrigets utbrott i april 1611 omringades av danskarna, och slottets befälhavare, Hans Ulfsparre, redan dagen efter gav upp och lämnade över slottet. Det skulle dock inte stanna länge i danskarnas ägo, då den 16-årige blivande kungen Gustav Adolf kom till undsättning den 27 september samma år. Den 7 oktober kapitulerade danskarna.

Redan året efter återvände de dock, och tog återigen Borgolms slott i besittning. När svenskarna ett år senare fick tillbaka slottet, vid freden i Knäred 1613, var slottet helt plundrat och i mycket illa skick. Under hela 1600-talet pågick restaurationsarbeten av och till i slottet, men de slutfördes aldrig. Även den del av slottet som restaurerades helt förföll med tiden, och mellan 1772 och 1803 stod slottet helt öde. År 1806 gjorde en eldsvåda på slottet att även de delar som fortfarande var i beboeligt skick förstördes helt.

En av de moderna bekvämligheter som invånarna i Borgholms slott aldrig fick uppleva, eftersom slottet förföll långt innan det blev brukligt, är varmt rinnande vatten inomhus och alla de fördelar som det medför. En sådan fördel är till exempel möjligheten att kunna ta ett varmt bad med bara några minuters förberedelse, något som många av soldaterna på slottet säkert hade uppskattat. Om du själv inte har ett badkar, men också hade uppskattat ett varmt bad, hittar du billiga badkar på Buildor.se.

Idag lever Borgholms slott igen, om dock på ett annat sätt än när det var en fästning. Numera hålls guidade turer på slottet, artister uppträder på borggården barn kan vara med i riddarskolan och slottsverkstan.