Nyköpingshus, eller Nyköpings slott, började sin historia som kastal på 1100-talet, men byggdes så småningom ut i omgångar, tills den var en medeltida borg. Det var sannolikt Birger jarl själv som började bygga ut kastalen till en borg. Borgen byggdes ut ytterligare under Gustav Vasa, som förstärkte dess försvar, och i slutet av 1500-talet byggde Gustav Vasas son, Karl IX (då endast hertig Karl) om borgen till ett renässansslott. Under en brand i Nyköping år 1665 brann också slottet, och stora delar av det är idag förstört. Ett kanontorn som byggdes av Gustav Vasa finns dock fortfarande bevarat, och man rustade upp andra delar av slottet under 1900-talet, som numera bland annat används för Sörmlands museums permanenta utställningar. Vid en restaurering av liknande slag är en av de saker man måste ersätta fönstren, som inte klarar tidens tand lika väl som sten. Om du själv behöver köpa nya fönster, hittar du ett utbud av både moderna och gammeldags fönster på Byggmax.se.
En av de mest kända historiska händelserna som skedde i borgen var Nyköpings gästabud. Historien bakom gästabudet börjar egentligen redan år 1306, med en händelse som har kommit att kallas Håtunaleken. Håtunaleken följde efter en flera år lång konflikt mellan Sveriges kung, Birger Magnusson, och hans bröder, hertigarna Erik och Valdemar (alla tre söner till Magnus Ladulås). Efter att hertigarna efter konflikten till slut erkänt Birger som tronföljare, besökte de båda bröderna sin lillebror på hans kungsgård, Håtuna. Där togs de emot med en stor fest av Birger. Samtidigt beväpnade sig dock hertigarnas män, och tillfångatog på kvällen både Birger och hans drottning, Märta. De förde dem till Nyköpingshus, och lät fängsla dem där tills Birger hade lovat att dela sitt kungarike med Valdemar och Erik.
Nyköpings gästabud inträffade på hösten år 1317, då kungen inbjöd båda sina bröder att dricka julöl på Nyköpingshus, som ett tecken på deras försoning. Valdemar övertygade sin bror att acceptera, och till en början var de båda glatt överraskade över att Birger verkade ha förlåtit dem helt. Under natten överraskades dock de båda bröderna av ett kompani armborstkyttar, som tog dem tillfånga och fängslade dem i det nedersta hålrummet i Kärntornet. Där fick de sitta fängslade tills de svalt ihjäl. Birger ska vid fängslingen ha sagt: ”Minns ni Håtunaleken? Alltför väl minns jag den. Den här lär inte bli bättre.”