Gräfsnäs slott

Gräfsnäs slott ligger vid sjön Anten i Gräfsnäs i Ersta socken. Idag skulle kanske fler känna igen platsen om man sade att det låg i Allingsås kommun i Västergötland. Slottet hörde ursprungligen till släkten Leijonhufvud. Slottet började byggas av friherren Sten Eriksson Leijonhufvud, som också var riksråd, på 1550-talet. Sten hade kommit in i den innersta cirkeln av Sveriges adel i samband med att hans syster, Margareta Eriksdotter Leijonhufvud, hade gift sig med Gustav Vasa. Han blev efter en tid som riksråd kungens rådgivare i hemliga ärenden.

Familjen Leijonhufvud hade sedan tidigare en borg på ön Loholmen i sjön Anten, men Sten ville bygga en borg på fastlandet för att det var ett bättre strategiskt läge. På platsen där han började bygga slottet fanns redan ett medeltida stenhus, som blev grunden för den nya borgen. Sten skulle dock inte leva för att se sitt slott färdigställt. Gustav Vasa var en misstänksam kung, och han var det även mot Sten. Sten fängslades för ”förrädiska handlingar”, undkom avrättning med en hårsmån, och anslöt sig senare till upproret mot Erik XIV. Tillsammans med Pontus de la Gardie tog han kungen tillfånga, men blev stucken av en hillebard när han försökte hindra kungen från att fly. Han dog av sina skador bara några dagar senare.Suecia_3-052_;_Gräfsnäs

Gräfsnäs lämnades därför till hans änka Ebba Månsdotter Lilliehöök, mitt under pågående byggnation. Det var hon som färdigställde slottet, och anses av vissa även ha varit den som påbörjade slottsbygget. Under 1600-talet försärktes slottet av Ebbas son, Axel Stensson Leijonhufvud, genom att han lade till en vallgrav, vindbrygga och två befästningstorn. Under 1600-talet och 1700-talet drabbades slottet av ett flertal bränder, men slottet reparerades efter samtliga. Den sista, som skedde år 1834 (strax efter att det köpts av Otto Ulfsparre) skulle dock bli dödsstöten för Gräfsnäs, då man reparerade skadorna bristfälligt, och slottet efter det föll i ruin på grund av dålig ekonomi.

Även om Gräfsnäs numera är en ruin, var det i sina glansdagar en av de största och mest praktfulla slottsanläggningarna i Sverige. Om du själv tycker om vacker inredning och arkitektur, och tycker om att dekorera ditt hem, är Barnabys.se rätt hemsida för dig. Där hittar du en mängd vackra möbler, bland annat från Svenskt Tenn, som auktioneras ut.